Tips bij aanschaf van een kettingzaag

kettingzaag tips

Van dikke boom tot kachelhout

Legt u ook het bijltje er al bij neer als die dikke boom u uitdagend ‘aanstaart’? Maak u geen zorgen, dat doen de meeste mensen. Steeds vaker verschijnt de kettingzaag in beeld voor zowel lichte als zware zaagklussen, want waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Voor elke klus is een kettingzaag te koop, wat de keuze voor een bepaald model misschien wat lastig maakt. In de showroom van Groentechniek Hoogerheide denken we graag hardop met u mee als we u de volgende vragen voorleggen:

Wat wilt u met de kettingzaag doen en met welke regelmaat?
Bent u van plan regelmatig een boom te vellen dan adviseren we een andere kettingzaag dan wanneer u er alleen kachelhout mee wilt zagen. Uiteraard is het ook denkbaar dat u het beide in de agenda heeft staan. Daarnaast houden we er rekening mee dat mensen voor wie de kettingzaag een onderdeel vormt van hun dagelijks werk er andere eisen stellen dan mensen die hem alleen voor licht tuinonderhoud gebruiken.

Er zijn elektrische kettingzagen, maar ook op benzine of met een accu. Waar denkt u zelf aan?
Met een kettingzaag op benzine krijgt u een lange zaagtijd en de meeste kracht in handen. We hebben het dan ook over een letterlijk zwaardere machine voor het zwaardere werk met bijbehorend lawaai. Een elektrische kettingzaag is over het algemeen lichter en stiller maar is alleen handig voor werkzaamheden binnen het bereik van het stroomnet. Een accukettingzaag combineert het beste van de twee – dus licht van gewicht, stil en flexibel – maar maakt u afhankelijk van de accuduur. Samen bepalen we welke aandrijving het beste bij uw wensen past.

Wat is de doorsnede van de te zagen bomen?
Doe mij maar het langste blad dan zit ik altijd goed’ is de makkelijkste maar helaas niet de juiste gedachtegang. Een lang blad is duurder, kost meer vermogen en meer tijd om te slijpen. Om vastslaan te voorkomen moet de lengte van het blad wel langer zijn dan dikte van de stam. De keuze van het zaagblad komt dus best nauw. Als we bovenstaande vragen hebben doorgenomen, weten we precies welke lengte het beste bij uw kettingzaag past. Hetzelfde geldt voor de dikte van de ketting de kettingsteek, de vorm van de zaagtand en het type zaagolie.

Heeft u de juiste beschermende middelen voor het gebruik van een kettingzaag?
Het geweld van een kettingzaag maakt in ieder mens iets los. Wie na het zagen van de eerste boompjes de smaak te pakken heeft, zal merken dat het hanteren van de machine steeds makkelijker gaat. Het gevaar voor nonchalant gebruik en dus ook gevaarlijke situaties ligt dan op de loer. Wij hebben alle beschermende middelen en kleding in huis om u veilig met de kettingzaag aan de slag te laten gaan. We denken zelfs nog een stapje verder en kunnen u ook adviseren over het gebruik van bijvoorbeeld wondbalsem om de ‘zaagschade’ aan de boom tot een minimum te beperken.

Dus welke kettingzaag past nu het beste bij u?
Dat kunnen we het beste samen in onze showroom bepalen, waarbij het handig is als u zich bovenstaande zaken al heeft afgevraagd. Wij verkopen niet wat we toevallig in de winkel hebben staan, maar precies de kettingzaag die aan al uw wensen en budget voldoet. Daarnaast vindt u bij ons alle mogelijke accessoires –denk aan een zaagblok of een bijl om een wig te tikken – die het gebruik van de kettingzaag tot een nog groter feest van gemak maken.

Denkt u ook aan het onderhoud van de kettingzaag?
Neemt u het onderhoud van de kettingzaag voor eigen rekening dan raden we aan om de ketting na elke tankbeurt te vijlen. Veel handiger is het om hem na een dag zagen naar ons te brengen voor een machinale slijpbeurt. Als in februari al het zaagwerk gedaan is, smeekt elke kettingzaag om zijn jaarlijkse onderhoudsbeurt. Ook deze zorg nemen we u graag uit handen en bekommeren ons om het:

  • schoonmaken van de lucht- en benzinefilters
  • afstellen van de ontsteking en carburateur
  • nakijken van de pakkingen
  • wassen van de motor
  • vlakken van het blad
  • smeren van de ketting? (stond niet in mijn aantekeningen maar lijkt me wel logisch)

Haal- en brengservice
Groentechniek Hoogerheide heeft een eigen haal- en brengservice. Schaft u bij ons een nieuwe kettingzaag aan, dan is het mogelijk om hem met uitleg bij u thuis te ontvangen, zodat u de kettingzaag voor het eerst onder begeleiding gebruikt in uw eigen omgeving. Wij zien u graag in onze showroom aan de Buitendreef 2a in Hoogerheide.

Advies en/of aankoop
Wilt u de verschillende kettingzagen bekijken er een aanschaffen of meer informatie ontvangen?
Kom naar onze showroom aan de Buitendreef 2a in Hoogerheide.

Kettingzaag

Husqvarna kettingzaag

Husqvarna helm en gehoorbescherming

Husqvarna helm en gehoorbescherming

Brandstof kettingzaag, of grasmaaier

De juiste brandstof en smeermiddelen voor het behoud van uw gereedschap.

Husqvarna Bijl

Husqvarna Bijl

Beschermende-kleding

Beschermende kleding, draag een zaagbroek!