Tips bij aanschaf nieuwe grasmaaier

Stel u zelf onderstaande vragen, voordat u naar de winkel gaat.

Deze vragen vormen voor ons de basis om u een goed advies te kunnen geven. Wellicht heeft u niet overal gelijk antwoord op, dat geeft niet. Wij kunnen u hierbij juist helpen, zodat we samen met u tot de beste keuze komen.

  • Hoe groot is het te maaien gazonoppervlakte?
  • Is het terrein vlak, of zijn er obstakels aanwezig?
  • Wilt u een zitmaaier, loopmaaier of robotmaaier?
  • Wilt u een elektrische, benzine of handmatig maaier?
  • Moet de grasmaaier op de wielen aangedreven zijn?
  • Moet de grasmaaier voorzien zijn van een handstart of elektrische start?

Welke grasmaaier heb ik nodig? Groentechniek Hoogerheide.

Hoe groot is het te maaien gazonoppervlak?

Bepaal de lengte en de breedte van uw gazon, dit kunt u doen door stappen te nemen van circa 1 meter. U kunt de oppervlakte makkelijk uitrekenen door de lengte en de breedte met elkaar te vermenigvuldigen. Dit hoeft niet heel exact, stel dat u er 1 meter naast zit dan is dat geen probleem.

Voorbeeld Uw gazon is 10m lang en 8m breed, dan heeft het een oppervlakte van 80m².

In onderstaand schema kunt u bepalen welke grasmaaier het beste bij uw oppervlakte past.

Loopmaaiers

To 40 cm breed tot 200m²
Vanaf 40 cm tot 48 cm van 200m² tot 1.000m²
Vanaf 48 cm tot 55 cm van 1.000m² tot 2.000m²

Zitmaaiers

Tot 90 cm breed van 1.000m² tot 2.000m²
Vanaf 90 cm tot 110 cm van 2.000m² tot 5.000m²
Vanaf 110 cm tot 130 cm van 5.000m² tot 10.000m²
Vanaf 130 cm en groter meer dan 10.000m²

Robotmaaiers

Vanaf 30 cm en groter van 100m² tot 200.000m²

Grasmaaier, welke moet ik kiezen. Loopmaaier, zitmaaier of robot?

Hoe is het terrein?

Heeft een ruw of juist mooi vlak terein, met of zonder veel obstakels? Dit is allemaal van belang voor het aanschaffen van de juiste grasmaaier. Er is namelijk nog al wat keuze op het gebied van maaiers. Voor de ruwere terreinen is een maaier met grotere wielen en eventueel met 4 wielaangedrijving prettiger, terwijl een vlak terrein prima uit de voeten kan met kleinere wielen en 2 wielaandrijving. Bij een zitmaaier en frontmaaier is het weer makkelijker om de hoeken uit kunnen maaien en tot een rand te kunnen rijden. Kiest u voor een zero turn, die is juist heel erg goed als er meerdere obstakels in de tuin staan, want daar draait hij moeiteloos omheen. Daarnaast is de zero turn ook de perfect bij een groot recht vlak, omdat hij vaak meer capaciteit heeft dan andere maaiers. We spreken graag met u de verschillende mogelijkheden!

Is mijn gazon eigenlijk wel vlak? Welke grasmaaier heb ik nodig.

Wat moet de grasmaaier kunnen?

Bij een loopmaaier of zitmaaier is het van belang om te weten wat u er mee wilt doen. Uiteraard zult u zeggen “grasmaaien“, maar de vraag is hoe wilt u het maaien. Wilt u het gras opvangen of mulching en kiest u voor een zij,- of achteruitworp. Meerdere opties zijn mogelijk, zodat u het altijd aan de weers,- en grasomstandigheden kan aanpassen.

Moet de maaier aangedreven zijn?

Bij een loopmaaier kunt u kiezen voor een aangedreven maaier, zodat u zelf niet hoeft te duwen. Het kan zijn dat deze een vaste of een variabele snelheid heeft. Dat wil zeggen dat u de snelheid van maaier kan aanpassen. Tegenwoordig is er zelfs een variant die uw snelheid van het maaien aanpast aan de snelheid waarmee u loopt. Hoe harder u loopt, hoe sneller de grasmaaier zal maaien.

Bij een zitmaaier kijken we meer naar de aandrijving. U kunt kiezen voor een mechanische aandrijving met versnellingen of een hydrostatische aandrijving. Hydrostatische aandrijving wil zeggen, dat u de snelheid variabel kan aanpassen. Dit gebeurd doormiddel van een pedaal of hendel en het is onafhankelijk van het motortoerental. Met deze aandrijving heeft u het voordeel dat u makkelijk van rijrichting kan veranderen.

Een elektrische, benzine of handmatig maaier?

Handmatig adviseren wij alleen bij kleine oppervlaktes, omdat het erg arbeidsintensief is. Bij loop of zitmaaiers zult u een kueze moeten maken uit een elektrische maaier of een benzine maaier. Deze keuze hangt heel erg af van het oppervlakte, de stroomvoorziening en de grassoort. Elektrische maaiers komen over het algemeen minder goed door hoog en zwaar gras. Daarbij bent u ook altijd gebonden aan een snoer of accu aan of in de machine. Met de benzine maaiers bent u flexibeler in tijd, oppervlaktes en grassoorten.

Hand start of elektrische start?

Deze vraag is alleen van toepassing op de benzine loopmaaiers. U kunt er voor kiezen om een maaier met elektrisch start te nemen. Dit is makkelijk als u niet voldoende kracht heeft om de motor in gang te trekken, of een zodanig groot gazon dat u meerdere keren de opvangzak moet legen en de maaier dan stil valt. Mocht dit voor u niet het geval zijn dan is de handstart een prima keuze.

Zitmaaier, loopmaaier of toch een robotmaaier?

Dit is strek afhankelijk van de oppervlakte en vorm van de tuin en de wensen van de gebruiker. Wilt u niet elk weekend uren bezig zijn met grasmaaien, maar toch een mooi en strak gazon, dan is een robotmaaier een oplossing. Deze kan elke dag maaien, waardoor hij het erg goed en constant bijhoudt. Heeft u een kleine tuin en niet zo veel gras dan is een loopmaaier meestal de meest geschikte machine. Heeft u een grote tuin en/of wilt u er ook nog een keer een karretje of een werktuigje achter kunnen hangen dan is de zitmaaier de meest geschikte machine.

Onderhoud aan uw grasmaaier

Onderhoud aan uw grasmaaier is noodzakelijk voor een lange levenduur en beter gazon. Zo verzorgen wij onze onderhoudsservice vanuit onze eigen werkplaats in Hoogerheide. We kennen korte lijnen wat het contact snel, persoonlijk en gemakkelijk maakt. Onze monteurs zijn gecertifeerd, volgen producttrainingen van onze fabrikanten en ze worden altijd op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelen. Hierdoor kunnen wij u altijd de beste onderhoudsservice bieden op het gebied van grasmaaiers. En mocht er een keer iets zijn (binnen de garantieperiode), dan is dat bij ons makkelijker op te lossen dan bij onze online collega’s.

Tip: Heeft u al een grasmaaier, laat dan uw maaibladen eens controleren!

Scherpe maaibladen zijn essentieel voor een mooi groen gazon. Ze zorgen ervoor dat u het gras afschijnt in plaats van afhakt en het zorgt er ook voor dat uw grasmaaier soepeler maait. Hierdoor blijft uw gras gezonder en groener van kleur, zodat uw buurman kan zeggen: “Het gras bij de buren is altijd groener”

Meer informatie over onderhoud aan uw grasmaaier neem, contact met ons op.

Conclusie

In bovenstaande tekst heeft u kunnen lezen dat er genoeg factoren meespelen om te komen tot de beste keuze voor een grasmaaier. Bij ons in de winkel geeft de adviseur u graag een advies op maat, wat aansluit bij uw tuin en wensen. Het gaat er immers om, dat u een machine kiest waar u jaren lang plezier van heeft. Vergeet daarbij niet het onderhoud aan uw machine te bespreken, want dat is van belang voor een langere levensduur en mooier gazon.

Haal en brengservice van uw grasmaaier.

Groentechniek Hoogerheide heeft een eigen haal en brengservice. Schaft u bij ons een nieuwe grasmaaier aan, dan komen hem graag met uitleg bij u thuis afleveren, zodat u de grasmaaier kan leren kennen in uw eigen omgeving. Wij zien u graag in onze showroom aan de Buitendreef 2a in Hoogerheide.

Wilt u alvast de verschillende grasmaaiers bekijken? Hieronder staat ze voor u opgesomd.